четвртак, 24. новембар 2016.

PET NAČELA OPŠTEG PONAŠANJA

Da li se od ljudi mnogo traži, ako se očekuje da samo Pet (5) načela opšteg ponašanja u društvu prihvate, i istih načela da se pridržavaju ?!
1. NEPRISTRASNOST ( primer: ako se dvoje biju, nestaje se na stranu jednog da bi ga vas dvoje zajedno tukli, nego ili se razdvajaju ili se zove pomoc da bi se to dvoje razdvojili).
2. NEDISKRIMINACIJA ( primer: vredjanje na verskoj, rasnoj, nacionalnoj osnovi i drugo).
3. HUMANOST ( pomoć svima kojima je ta pomoć potrebna, starim i bolesnim licima, samohranim majkama, deci bez roditeljskog staranja itd).
4. POŠTOVANJE LJUDSKIH PRAVA ( slobode mišljenja, izražavanja, govora itd).
5. OMOGUĆAVANJE LEKARSKE POMOĆI ( primer: osoba koja leži na zemlji, klupi, betonu, kojoj nije dobro, treba zastati i pozvati Hitnu Pomoć). Nemoj te prolaziti pored takvih ljudi, videti takvu situaciju i okretati glavu kao da se Vas to ne tiče, jer možda baš vi, ili neko ko je vama drag, sutra bude u istoj situaciji, a neko poput vas prodje i okrene glavu. Pozovite Hitnu Pomoć, nemojte VI konstatovati dijagnozu i govoriti nije mu ništa, pijan je, drogiran je, doći će sebi. Šta ako ne dodje, vredili da umre ?!?!
Poštovanjem samo ovih 5 pravila opšteg ponašanja, pokazujete svoju ljudsku veličinu, zrelost i odgovornost prema svom i tudjem životu. BUDIMO LJUDI, kao što inače po prirodi jesmo. Čuvajući druge, čuvamo i sebe.
S' poštovanjem
Poslednji Urbani Samuraj
Vladimir Speedy Savic
dipl. sportski trener borilačkih sportova i veština.

Нема коментара:

Постави коментар