четвртак, 24. новембар 2016.

BUDI VOJNIK SVOJE DRŽAVE...BUDI MUŠKO...BITI VOJNIK JE ČAST, PONOS, DUŽNOST, I OBAVEZA SVIH NAS.


Pre par decenija ovde kod nas bila je sramota za porodicu, familiju i samog mladića, ako mladić nije služio vojni rok. Mladić koji nije služio vojni rok smatrao se nesposobnim u zajednici od strane svojih prijatelja, komšija, drugova, familije pa i same porodice. Mladić koji nije mogao da služi vojni rok nije se mogao lako zaposliti niti oženiti, jer se smatralo da ako je za vojsku nesposoban, nesposoban je i za posao i za porodicu. Najveća čast i ponos za jednu porodicu, bilo je da im sin bude vojnik. Pravili su se veliki isparaćaji tj ispratnice. Sama slavlja su u pojedinim delovima Srbije trajala i po 7 dana.
Radio stanice 7 dana puštale su emisije želje, čestitke i pozdravi, za budućeg vojnika od strane porodice, familije, kumova, drugova, prijatelja, komšija. Bukvalno ljudi su se takmičili ko će svom sinu napraviti veći ispraćaj sa što više zvanica za odlazak na odsluženje vojnog roka. Pesma " NESME MAJKA DA ZAPLAČE, KAD U VOJSKU SINA ŠALJE", bila je himna svakog mladog regruta, od koje se svima od sreće ledila krv u venama, jer dok se šlušala ta pesma, obično se pogled svima završavao na majci uplakanoj od sreće. Pesme koje su obeležile odlazak regruta u Vojsku i neko vreme bile su grupe Nervoznog poštara Gušterska, Vojnička, Riblje Čorbe-Rado Srbin ide u vojnike, Đorđe Balašević-Vojnici i druge.
Šta smo svi mi koji smo služili VOJNI ROK DOBILI ? Prvo šta se dobija služenjem vojnog roka je da sam regrut nauči da brine o sam o sebi, i o svojim drugovima oko sebe. Brzo se dobija odgovor na pitanje šta je DISCIPLINA? UREDNOST? HIJARARHIJA ? UREDNOST? Kada se leže, a kada se ustaje. Lična Higijena na prvom mestu.
Umivanje, brijanje, oblačanje, postojavanje, fiskultura na +50 i na - 20 C. Postorjavanje, doručak, podizanje državne zastave ( početak vojničkog dana), čitanje dvevne zaposvesti, prepodnevna obuka, oko 10,00 časova pauza, pola sata za marendu, obuka do 13,00 časova, postrojavanje, ručak, dva sata popodnevnog odmora, postorjavanje popodnevna obuka, postrojavanje, spuštanje državne zastave ( završetak vojničkog dana), večera, dva sata slobodnih aktivnosti, umivanje, tuširanje, javljanje kući, povečerje 22, 00 gašenje svetla i spavanje. UZBUNE kad je najsladji san oko 02-03,00 časova. Završetak UZBUNE u 04,30 časova. Vraćanje u krevet. redovno buđenje uz USTAJ VOJSKO JEDAN DVA TRI u 05,30 časova.
Prosto jednostavno: IZVOLI TE, DOZVOLI TE, RAZUMEM, NEPRIČAJ TAMO, BRZO U STROJ, MOJA KOMANDA JE IZVRŠNA JEDINICE MIR-NO, OSTAV, MIR-NO,NA DESNO RAVNAJS, MIR-NO, NA MESTU VOLJNO, MIR-NO.
Drugarstvo i prijateljstvo koje se stekne tokom odsluženja vojnog roka, je nešto najlepše što Vam se može desiti u životu. Upozavanje raznih ljudi, razne anegdote koje se dogode i dožive, je nešto što se pamti za sva vremena. Kad se plače plaču svi, kad se smeju smeju se svi. "Drug i puška naša dva verna druga" . Saosećajnost, ljudskost, pomoć, podrška koju imaš od druga do sebe ne može se opisati rečima. Dok je obaveza bila služenja vojnog roka, mnogi su bežali, vadili lažna uverenja da su duševno obolela lica, bežali preko granice, jer nisu smeli stisnuti zube i sami sebi a i drugima pokazati muškost. Kada je ukinuto obavezno služenje vojnog roka, mnogi su masovno iskazali želju da budu PONOS SVOJE PORODICE I DRŽAVE, ali nazalost zbog ograničenog broja mnogi nisu uspeli da služe vojni rok. Vraćanje ponovonog odsluženja vojnog roka svima koji to žele, biće idealana prilika da mlade generacije koje žele pored toga što brzo sazre, nauče da štite sebe, druga do sebe, narod i državu, razviju svest i saosećanje za ljude oko sebe.
MLADIĆI I DEVOJKE BUDITE PONOS SVOJE DRŽAVE I NARODA, SLUŽITE ČASNO I POŠTENO, KAO ŠTO SMO SVI MI TO PRE VAS RADILI. BUDI VOJNIK U SLUŽBI SVOJE DRŽAVE I SVOG NARODA.

S' poštovanjem
Poslednji Urbani Samuraj
Vladimir Speedy Savic
dipl.trener borilačkih sportova i veština.

Нема коментара:

Постави коментар