четвртак, 24. новембар 2016.

KAKO PREPOZNATI ZAVISNIKA OD PSIHOAKTIVNIH SUPSTANCI (NARKOTIKA).

Pokušaću u ovom postu da Vam što bliže poštovani roditelji približim sliku o tome, kako možete prepoznati da li Vam dete ili vama bliska voljena osoba, uzivalac psihoaktivnih supstanci ( NARKOTIKA). Poštovani roditelji posmatrajte Vašu decu i obratite pažnju na sledeće promene, što pre primetite veće su šanse da spasete svoje dete i voljenu osobu.
Prepoznavanje zavisnika od narkotika je moguće praćenjem promena u ponašanju, ispoljavanjem zdravstvenih( psihičkih i fizičkih) promena, smanjenjem socijalnih i radnih sposobnosti. Promene u ponašanju se najčešće ispoljavaju na sledeći način: (neurednan, arogantan, nesaradljiv, izbegava društvo,nepristojan,nekomunikativan).
Promene na psihičkom nivou se ispoljavaju u vidu slabe koncentracije, otežanog pamćenja, rasejanosti, sniženih nagona, ubrzanog ili usporenog misaonog toka, sumanutih ideja, promenljivog ponašanja.
promene na fizičkom nivou se manifestuju na svim organima i sistemima na sledeći način:
Digestitivni sisitem u vidu poremećaja apetita, oštećenje svih organa za varenje, mučnine, povraćanje, proliv itd.
Repiratorni sistem u vidu infekcija,oštećenja služokože nosa i razaranja nosne pregrade, zastoja disanja itd.
Centralni Servni sistem (CRS) u vidu poremećaja stanja svesti, ukočenosti tela, haluciniacija, nevoljnih pokreta otežanog govora itd.
Koža i služokoža u vidu poremećaja pignemtacije, zapaljenja potkožnog tkiva, tragovi uboda, upale i ulceracije služokože.
Imuni sistem u vidu pada inumiteta i sklonosti oboljevanjima, kao i sklonost infekciji od HIV-a.
Posmatrajte Vašu decu i voljenu osobu. Testirajte ih na narkotike. Test možete nabaviti u svakoj apoteci.

 U slučaju da primetite ovakve promene, i da Vam test bude pozitivan na narkotike, bez razmišljanja i oklevanja potražite pomoć od stručnih lica i ustanova.
S' postovanjem
Vladimir Speedy Savic.
dipl.trener borilačkih sportova i veština

Нема коментара:

Постави коментар