четвртак, 24. новембар 2016.

NAJČEŠĆI RAZLOG NARUŠAVANJA ODNOSA NA RELACIJI MAJKA i DETE ( MENOPAUZA-PUBERTET).


Jedan od razloga zbog koji utiče na učestale svađe i nerazumevanje u međusobnom odnosu majka-dete i dete majka, možemo naći i u MENOPAUZI kod žena i PUBERTETU kod dece.
Kao što Vam je pozato devojčice najčešće ulaze u pubertet oko 11-te godine života, dok dečaci obično ulaze u PUBERTET oko svoje 13-te godine. Sama MENOPAUZA koja je deo KLIMAKTERIJUMA, kod žena se obično javlja posle 45-te godine, mada sam ulazak u menopauzu kod žena je individualan, i zavisi od žene do žene.
Kao što Vam je svima manje više poznato iz biologije i medicine deca u pubertetu, kao i žene u menopauzi su jako razdražljivi, sa čestim promenama raspoloženja, od plača do smeha, od histerije i depresije preko nagle sreće i radosti. Prateći taj narušeni odnos na relaicji majka-dete, odgovor na sam razlog, zbog čega dolazi do NETOLERANCIJE medju njima, dobio sam u razgovoru sa stručnjacima iz psihologije i psihijatrije Kliničkog Centra Srbije, kao i korišćenjem stručne medicinske literature koja objašnjava ovu sve učestaliju pojavu. Razlog zbog čega najčešće imamo ovake situacije kao i razloge zbog kojih dolazi do svađa, sukoba pa i nasilja putem fizičkog kontakta, možemo naći u tome što se žene sve česće odlučuju za rađanje dece u srednjim godinama tj sve kasnije i kasnije, i tim postupkom dovode do sukoba dva stanja menopauze kod njih i puberteta kod njihove dece. Najveći sukobi najčešće su na relaciji MAJKA-ĆERKA, pa MAJKA SIN, pa OTAC- ĆERKA, i na kraju OTAC-SIN. Jedan od načina za prevatilizanje čestih verbalni i fizičkih sukoba unutar porodice dok traju ova dva stanja, je bavljenje fižičkim aktivnostima i majke i dece, rekreativno ili profesionalno bavljenje sportom. Takođe jako je bitno u tom periodu povesti razčuna o načinu ishrane. Kakve veze ima ishrana sa MENOPAUZOM i PUBERTETOM?!?!
Po rečima mojih prijatelja stučnjaka iz domena medicine ima velikih. U tim periodima žena kao i dete najviše misli da se fižički na gore promenila, da se ugojila, da joj ništa što obuče lepo nestoji, te stoga često pribegavaju tzv GLADOVANJU tj razninim DIJETAMA koje izazivaju GLAD.
Sama glad izaziva NERZOVU, sama nervoza izaziva povećanu razdražljivost i potrebu za svađom, odnosno verbalnim ili fizičkim sukobom. Kao što rekoh u ovim periodima potreban je veliki prag TOLERANCIJE na obostrano zadovoljstvo i razumevanje na relaciji MAJKA-DETE i DETE-MAJKA.
Pre ulaska deteta u pubertet i majke u menopauzu, potrebno je izgraditi odnos medjusobonog uvažavanja, poverenja, tolerancije i poštovanja ličnosti i graditi zdrav odnos unutra porodice tj zajednice u celini.
Više o ovoj temi, kao i drugim razlozima za narušavanje odnosa na realiciji roditelji-deca i deca-roditelji, baviću se u narednim emisijama "DISKRETNIH HEROJA", kada će moji gosti biti moji uvaženi prijatelji iz psihologije i psihijatrije Kliničko Bolničkog Centra Srbije.
S' poštovanjem
Poslednji Urbani Samuraj
Vladimir Speedy Savic
diplomirani trener borilačkih sportova i veština.

Нема коментара:

Постави коментар