понедељак, 29. фебруар 2016.

TATOO ili popularno rečeno ŠARANJE SVOG TELA, NOVI TREND MEDJU SRBIMA



pise: Vladimir Savic
osnivac: Srbske Akademije Samoodbrane.

Šaranje ili tetoviranje svog tela vuce poreklo jos iz doba MAJA- latinske amerike, Indije, plemena Afrike,Indijanaca Amerike, preko ostrva britanske kolonije gde su odvodjeni najtezi prestupnici zakona-danasnje Australije, preko zigosanja u nacistickoj nemackoj, do savremenih šara pocev od pripadnika specijalnih jedinica, koji zbog svog posla bili prepoznatljivi na terenu ( jer kod njih ime i prezime nepostoje zbog specificnosti posla, neki od njih šaru imaju jer ih podsecaju na neke operacije u kojima su učestvovali), do ovih skorojevića koji rade razne tribale, cvetiće, lokal patriota sa slikama svetog Save, cara Dušana, bitke na Kosovu-preko celih ledja, razapetog Isusa od vrata do petog lumbalnog pršljena, delfina, zmajeva, oko Boga RA egipatski bog sunca) i drugih zverki i gmizavaca... Bio bi nekorektan kad bi rekao da nema lepih ŠARA, ima , prava izlozba slika ulja na platnu i to pokretna емотикон smile емотикон smile zato galerije slika imaju manjak posetilaca, jer su im slike postale pokretne i ima ih na svakom ćošku емотикон smile .

Ono sto mi nije jasno kakve mi veze imamo sa kulturom MAJA, ABORIDZANA, BUŠMANA, APAČA, ŠOŠONA, HIJAVATA, KOMAČA, MOHIKANACA, BOGA RA (egipatskog boga sunca) itd, pa ŠARAMO SVOJE TELO ?!?!?!

Da smo trebali da budemo obelezeni, rodili bi se sa ŠARAMA...
Vecina mojih prijatelja ima šare na sebi, i mogu reci vecina ima čitave galerije srpske akademije nauka i umetnosti na sebi, i lepo im stoje...Sad dok su mladi muski nabildovani, zene vitke tanke, pa ŠARA ima smisla....Pitanje sta ce biti kada dodju 60-70-80 godine zivota..Hoce li ta ŠARA stojati isto tako, ili ce liciti na izguzvanu krpu ?!?!?

Ono sto me najvise iznenadjuje sto je svaki drugi klinac IŠARAN... Poznato je da adolescenti, emotivno su jos nezrela bica, u tim godinama urade Šaru JOVANA LJUBAV JEDINA...Nakon par godina, dodje DRAGANA LJUBAV JOS VECA...Telo se popuni imenima koje se ne mogu skinuti, mogu se prepraviti ali to vise izgleda kao mrlja na plastu platna...I sta onda ???

Razumem donekle prijatelje pripadnike specijalnih jedinica, koji su šare radili u znak sećanja na odredjene akcije, odanosti i pripadnosti jedinici u kojoj su ili u kojoj su bili, ali ne razumem MOMKA I DEVOJKU, MUZA i ZENU, koji usled ljubavi i velike strasti urade šaru na vidljivim mestima imena svojih partnera, sutra pukne veza-brak i šta onda ?? Primer Natase Bekvalac i Dace Ikodinovic....Ona uradi šaru DRAGAN u srcu, Dragan ode dodje Petar i šta mu ostaje ili ceo zivot da na njoj cita DRAGANA ili da zajedno spreme novac za prepravku šare tj da dobiju mrlju na platnu емотикон smile . Isto i kod zena, on ima šaru MARIJA, dodje IVANA, i celog zivota na njegovom telu cita MARIJA u srcu емотикон grin емотикон grin емотикон smile ...
Razumem delimicno ljude koji imaju šaru u vidu imena svoje dece, ali nikad necu razumeti potrebu ovih novih klinaca, cije telo jos u razvitku, potrebe da skrnave svoje telo raznim simbolima, koji em nisu deo naše kulture, em ni sami ne znaju pravo značenje tih znakova, pečata, tribala, žica, gmizavaca, lobanja i ostalog...

Razgovaram sa svojim drugom koji godinama radi ŠARE tj tetovira, i pitam ga zašto svi ovi likovi dolaze i rade ŠARE...odogovor je bio prosto proširen emotivna slabost, emotivna euforija, zelja za dokazivanjem u drustvu, praćenje novih trendova, trenutak nekog razocarenja ili trenutak srece, ali uglavnom zele biti u TRENDU.

Ako nemaš ŠARU na telu, nisi u trendu...
Mnogi zaboravljaju da je TREND promenljiv i prolazan...a ŠARA večna i trajna.

Zato pre nego što odete na ŠARANJE i postanete pokretna galerija slika SANU-a, sa motivima naše srpske vekovne KULTURE MAJA,HINDUSA, ABORIDZANA, BUŠMANA, APAČA, ŠOŠONA, HIJAVATA, KOMAČA, MOHIKANACA itd, dobro razmislite kakvu ce te sliku nositi na sebi, da li je to ono sto zelite da Vas prati ceo zivot (zivotni vek kod normalnih ljudi ide i do 90 godina), ili samo trenutak vase euforije ili emotivne slabosti...

Ja clanke pisem cesto, vesto cimanje sa zverkom,
ali ne k'o Carrie Bradshaw, nego Speedy Maestro.
S' postovanjem,


diplomirani trener borilackih sportova i vestina
V.Speedy.S .

Нема коментара:

Постави коментар