понедељак, 29. фебруар 2016.

POSTOJILI DANAS ISKRNEO DRUGARSTVO I PRIJATELJSTVO U SRBIJI ?!



pise: Vladimir Speed Savic, 
osnivac: Srbske Akademije Samoodbrane

" U svetu postoji jedno carstvo, u njemu caruje drugarstvo, u njemu je sve lepo, u njemu je sve nezno,u njemu se svet raduje, tamo su kuce od cokolade i prozori su od marmelade, tamo svako radi ono sto hoce, tamo raste svako voce "...

Dobro poznata pesma mog detinjstva, generacija pre moje, i par generacija posle moje. Od svega navedenog u gornjoj strofi, danas u modernom vremenu, novim trendovima, nacinu zivota, sa drugim vrednostima, ostalo je samo ono " danas svako radi ono sto hoce " .

Rec drugarstvo i prijateljstvo, zamenila je dobro poznata zamenica " interes " , dok mi trebas, dok ti trebam tu smo, kad ti zatrebam, kad mi zatrebas, MAGLA, nema te, nisam-nisi imao interesa nema drugastva.

Starog druga vec zamenjuje novi ( nova interesna svera, nova kombinacija), brzo prijateljstvo, brz raskid prijateljstva...

Kada ti drug pada, nema pomoci, umesto pruzene ruke, ruke spasa, ide čizma, gazenje ispruzene ruke koja trazi pomoc, uz dobru pratecu poruku
" NI SAM U MOGUCNOSTI ( a jeste), NE MOGU ( a moze), NE ZNAM ( a zna) VRLO RADO BI ( a vrlo nebi) " itd .

Interes je novi trend medju srbima, koji je jako brzo kao epidemija zavladao Srbijom.
Interesna svera u Srba krece se u svim sverama drustva, od materijalnih, sexulanih, nematerijalnih , pa sve do banalnih svera.

Matrijalna svera : kombinacija, zaraditi brzo i lako novac, na stetu drugog lica ( fizickog ili pravnog) prevarom, dovodjenjem u zabludu, iskoriscavanjem.

Sexualna svera: sexualno iskoristi suprotni pol ( ekonomski, dovodjenjem u zabludu, prevarom, razna obecanja-luda radovanja, lecenjem svog EGA, udaranjem crta, drugarice, poznanice, koleginice, komsinice, supruge druga, devojke svoga druga poznanika, cerke svog druga,sestre ili majke svog druga-prijatelja) . ( Identicna situacija je i kod zena, koje iskoriscavaju muskarce) .

Nematerijalna svera: iskoriscavanje pokretne i nepokretne imovine svog druga-prijatelja-stan,kuca, automobil, po sistemu dok mi treba BRAT-SESTRA JE, kad mi ne treba KO GA, KO JE J..E.
( brat sestri najbolje smesti, i šura zetu kao konj magaretu).

Banalne svere: dokazivanje u drustvu, biti u centru paznje po svaku cenu, na stetu svog druga-prijatelja, omalovazavanjem, podistavanjem, kaljanjem licnosti, izmisljanjem prica, traceva, montiranjem afera, podrivanje porodice, braka, ismejavanjem, zavidnost, pakost, prestavljanjem sebe u drugom svetlu, biti ono sto nisi, lecenjem komplexa opet na stetu druga-prijatelja, a sve to se radi iz dosade ili zavidnosti.

Sistem vrednosti poremecen, ono sto je bilo normalno sada je nenormalno, i sto je bilo nenormalno, sada je normalno.

Rec druzenje, zamenjuje rec interes, rec drug zamenjuje rec poznanik-kombinacija.

Zemlja se nekad okretala oko sunca, a sada se sunce okrece oko zemlje.

Smer kazaljke na časovniku nekada je isla sa desne na levu stranu, sada skazaljka ide sa leve na desnu stranu časovnika.

Nekada je zemljina gravitacija cvrsto ljude drzala na zemlji, sada zemljina gravitacija ljude cvrsto gura u lebdenje po nebu.

Nekada se znalo da sve sto leti se ne jede, sada se sve jede.

Drugarstva-prijateljstva, skoro da nema, kombinacija sve vise.

Okreni obrni LICNI INTERES, je na prvom mestu. Pomoc drugu je misaona imenica. Da komsiji crkne krava od fazona, postala je nasa svakodnevnica. Davljeniku se nekada pomagalo da se ne udavi, danas mu se pomaze da sto se pre udavi. U prevozu ustajalo se starijima, trudnicama, ljudima sa invaliditetom, ljudima sa malom decom, sada se sedi, gleda u njih sa kezom od uva do uva.... Nekada neznancu na ulici kada pozli pozivala se hitna pomoc, sada se ceka da isti umre, praveci se da se taj ne vidi. Osobi u nevolji trcalo se pomoci, sada se nemo posmatra, cak toliko daleko da se makar telefonom bez predstavljanja obavesti policija, hitna pomoc, vatrogasci.
Ako u svemu gore nevedenog nema licnog interesa, novom logikom ide se kao da se nista nije dogodilo, jer nas to ne zanima.

Biti drug i prijatelj danas u Srbiji, je Šekspirovo cuveno pitanje " TO BE OR NOT TO BE ", BITI ILI NE BITI, pitanje je sad za milion dolara.

Pre nego sto se sa nekim s' druzite, s'prijateljite dobro razmislite, koja je cena koju ce te mozda platiti tim drugarstvom-prijateljstvom, jer ipak je ovo SRBIJA. Ovde se sve prasta osim USPEHA.

Ja clanke pisem cesto, vesto cimanje sa zverkom,
ali ne k'o Carrie Bradshaw, nego Speedy Maestro.

S' postovanjem,
diplomirani trener borilackih sportova i vestina
V.Speedy.S.

Нема коментара:

Постави коментар