среда, 14. децембар 2016.

MANIPULATOR.


Dugo, već duži niz godina, slušam za nekog od nekog, da je taj neko manipulator. Manipuliše nečim ili sa nekim ?!? Sama reč manipulator označava osobu koja jedno priča, drugo misli, a treće radi. Samog sagovornika dovodi u zabludu, obmanjivanjem kroz razgovor sa sagovornikom, kojom prilikom u toku razgovor,a daje iskrivljevu sliku o nekome ili nečemu, prikriva istinu, ili delimično što bi se reklo na kašcicu daje polu istinua uvezi teme, stvari, osećanja itd, a što je sagovorniku jako bitno. Same manipulatore možemo sresti u svim porama drušva, bukalno od one naj neobrazovanije do one visoko obrazovane osobe. Šta je cilj namipulatora ?!?
MANIPULACIJA = PREVARA= LAŽ= OBMANA.
Cilj je jednostavan. Identičan je cilju PREVARANTA. MANIPULACIJA je korist na štetu drugog lica, a vezano za materijalne vrednosti, duhovne, emotivne, nematerijalne vrednosti do kojih treba doći na što kraći i lakši način pa makar i na nečiju štetu.
Termin manipulator često možemo čuti u našem bogatom rečniku za svakog od svakog. Kako prepoznati MANIPULACIJU-MANIPULATORA?!? Prvo ne može se na kontu samo jednog razgovora sa osobom doneti zaključak da se radi o manipulatoru, ukoliko se tog momenta ne slaže sa Vašim stavom, govorom, ako
ne želi raspravu i pokušava da kaže svoje mišljenje u toku nečije besede. Sama manipulacija mora da ima određen vremenski period, uvod, razradu i zaključak.
Niko nemanipuliše na kratke staze. Ako čak to i radi, onda nije manipulator već sitna jajara. Ne možete ljude tzv "pecati" na svaku nihovu reč i svaki postupak. Ne možete uvek očekivati da svako odreaguje kako vi želite u tom trenuntku. Manipulatori se rađaju, kao što se rađaju i hohštapleri, lažovi, prevaranti. Ne može svako
da to bude.
Mnogi misle da mogu i da to jesu. Ali nisu, to su sitne jajare.
Pravi manipulator se neupušta u nebitne razgovore, ne cedi svoju energiju na nekog, već nečiju energiju cedi ka sebi.
Da bi neko bio MANIPULATOR mora biti dobro potkovan, a i uspešan u nečemu. Većini manipulatora finansijski konto je odličan i oni se ne žale na svoj ekonomski deo života. Oni žive život, poput lezi lebu da te jedem, preko tuđe grbače. Ni jedan MANIPULATOR ne radi zvanično nigde, jer da radi nebi imao vremena da prodaje maglu tj vrši manipulaciju.
Ni jedan manipulator ne vrši manipulaciju kod osoba koje nedovoljno poznaje. Većina manipulatora to radi tako što nađe tzv ovcu koju treba da uradi, ali preko trece osobe, na tako fin i prosečan način. Retko se dešava da manipulator bude licem u lice sa "ovcom", jer se boji da bude provaljen po pogledu, načinu komunikacije, gestikulacije itd. Čak i najbolji manipulatori ne umeju baš sve da prikriju. Specifično za sve MANIPULATORE bili oni muškog ili ženskog pola, je da se jako malo zna o njima, i ono što pričaju sebi daju na kaščicu, bojeći se da time mogu sebe odati. Više pitaju o Vama, nego što pričaju o sebi. Na direktna pitanja o sebi okreću na šalu, okreću druge teme, prave se blesavi ili daju konfuzne i nepotpune odgovore.

Reći nekome da je MNIPULATOR, isto je je kao da ste ga nazvali PREVARANTOM. Pre nego što ljudima damo ovakav epitet trebamo dobro razmisliti, da li smo to hteli reći ili ne, i da li je baš taj neko MANIPULATOR, ili je samo u odredjenom momentu video nešto na drugi način, od nas.
S' poštovanjem
Poslednji Urbani Samuraj
Vladimir Speedy Savic
diplomirani sportski trener borilačkih sportova i veština

Нема коментара:

Постави коментар