понедељак, 12. децембар 2016.

DOBAR DAN, JA SAM IZ SRBIJE.


Većina nas ponekad poželi da ode negde daleko, da promeni mesto boravka, podneblje, okruženje itd, što bi naš narod rekao da nešto uradi od svog života. I sve deluje super i bajno. Gledajući druge kako su uspeli nadate se da će te i Vi biti te sreće. Medjutim, niste VI te sreće. Razlog manje više, taj neko ili je imao nekog svog bliskog tamo gde je otišao tj gde VI želite da odete, ili kada je bio na Vašem mestu sudbinu mu je rešavao drugi neko, možda malo tolerantnija i razumnija osoba, od one sa kojom VI sada pregovarate. Standardna procedura prate se oglasi, salju se CV ( biografije), pitaju se prijatelji u tamo negde dalekom svetu, ima li tu šta za mene, i ako ima daj mi mail da im pošaljem CV. A u CV-u sve ide od dana rođenja, preko škole, diploma, znanja, zvanja itd.
I sve to ide po loju, dok se ne dodje do onog čuvenog radne dozvole tj radne vize. Kako se ona dobija ?? !!!
Pa dobija se lako, za one koji su sa teritorije EVROPSKE UNIJE. Znate mr taj i taj, Vi imate sve kvalitete koji su nama potrebni, čak nam VI više odgovarate nego svi kandidati sa teritorije EVRO-ZONE, ali problem je što ste VI iz SRBIJE, po nama to je zemlja trećeg sveta, jer nije u EVRO-ZONI, iako je geografski na tlu Evrope. Znate mi kada izračunamo koliko košta sređivanje vaše radne dozvole na teritoriji EVRO-ZONE, nama se više isplati uzeti manje kvalitetnog radnika sa prostora Romanie, Bulgarie, nego Vas iz Srbije.
Kada dobijte takav odgovor, logično im postavite pitanje, a šta bi se promenilo da recimo imam hrvatski pasoš tj putovnicu?!?
Dobijate odgovor sledeće sadržine: " DOBILI BI ODMA POSAO, ovako Vi ste za nas kandidat sa teritorije trećeg sveta kao što je i onaj iz Mozambika, Nairobija, Somalije, Čada, Ugande, Ruande itd".
" VI srbi ste jako pametni, obrazovani, talentovani i radni narod. Imate stručnjake u svim oblastima, nažalost zakoni EU su takvi da mi posao prvo moramo da ponudimo čalnovima EU, a da bi Vi kod nas dobili posao bez obzira što ste sa teritorije treće zemlje, morate biti jedinstven u vašem poslu, tako da nemate konkurenciju medju kandidatima sa prostora Evro Zone, a pošto ste VI tog profila kog jeste, nažalost iako ste veoma stručni u tom profilu koji nama neophodan, imate veliku konkurenciju od članova EVRO ZONE, koji su manje obrazovaniji od Vas i dosta manje stručni od vVas, ali su u EVRO-ZONI.Jedino šta možemo da Vam kažemo nadajte se da će te što pre ući u EVRO ZONU. Doviđenja ".
Nakon ovakvog razgovora, sedneš u fotelju, uzmeš lap top ukucaš mapu Evrope na google i gledaš...živiš u Evropi a nisi u Evropi, za njih si čovek iz treće zemlje -trećeg sveta ?!?!?! Pitaš se ko je ovde lud, ti što znaš geografiju, ili oni koji poštuju svoje zakone ?!?
Na kraju pitaš se čemu tvoja stručnost i osposobljenost do perfekcije, a kao takav gubiš od gorih od sebe samo zato što nisi sa teritorije EVRO ZONE. Da se ne lažemo ovde kod nas ne može se uspeti, jer mi imamo "mnogo stručnjaka"-sličnim onima sa prostora Romanie, Bulgarie takvog kvaliteta kao što je Chine kvalitet, da prosto i ako želiš nešto da uradiš od svog života, svatiš da to možeš jedino VANI, a vani ti kažu nisi EVRO ZONA.
Okreni obrni niko ti nije kriv što ti je CV takav kakav je, pa bio ovde ili pokušao VANI, nestručni i manje sposobni su uvek iznad tebe. Ovde konkurencija, tamo ERVO ZONA.
Sledeća destinacija koja preostaje Obala Slonovače, dolina reke Nila i Tigra, Eufrata pa do Madagaskara. Mada ako se krene preko pustinje SAHARE, možda u njoj i budete stručni, bez konkurencije kvazi stručnjaka i evro zone.

S' poštovanjem,
Poslednji Urbani Samuraj
Vladimir Speedy Savic
diplomirani sportski trener borilačkih sporotva i veština.

Нема коментара:

Постави коментар